» Det sista av julen

I dag är första dagen tillbaka på jobbet efter över två veckors ledighet. Och efter som det var dags att börja jobba var det även dags att röja bort julen. Så i går kväll njöt jag och min man av det sista från julen, speckochen (har ingen aning om om detta är rätt stavat). Det är faktiskt liten märklig historia kring att vi äter detta på jul.  
Mina morföräldrar är från Tyskland och kom till Sverige efter 2:a världskriget. Och mormor berättade för mig att under kriget fanns det inte så mycket mat att tillgå men det lilla kött man hade (ofta rökt eller saltat) brynte man tillsammans med lite lök och bakade man in i små bröd. Denna lilla bulle som kommit till av krig och fattigdom har förvandlats till ett måste på vårat julbord. Märkligt eller hur? Men jag misstänker att man under kriget inte använde vetedeg utan något mer grovkorningt och ev utspätt med bark.
 
 
Vill du också prova och baka dessa små bullar? Jag kan varmt rekomendera dom till kaffe, i stället för kvällsmackan, när barnen kommer hem från skolan. Ja lite när som. 
 
Jag har inget riktigt recept men kan ge en vägledning..
 
En sats osötad vetedeg (tex jag använder receptet på bullar som finns på mjölpåsen men utesluter sockret)
500 g rökt kött (tex bog)
1 stor gul lök
 
Gör degen enligt receptet och ställ på jäsning.
Tärna köttet i små tärningar.
Finhacka löken.
Bryn kött och lök tills att löken har blivit genomskinlig.
 
Kavla ut degen till den är ca 3-4 mm tjock. Tag ett dricksglas och tryck ut rundlar ur degen. 
Lägg ca 1,5 tsk med kött- och lökblandningen på varje rundel och nyp ihop kanterna.
Lägg på en plåt och låt jäsa i ca 20-30min.
Pensla med vispat ägg.
Grädda på 220 grader i ca 5 min.



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo