» Ilsken granne...

.. ja det var vad som kom på besök i går förmiddag.
Jag och min man satt på trappa i solen och funderade på om vi skulle fortsätta dagen på samma sätt som vi börjat den (genom att sova till halv 11). Då vår granne dyker upp med sin man i släptåg. Ilsken så att orden stockade sig i halsen tackar hon för födelsedagsblomman hon fått av oss tidigare under helgen. För att sedan utbriska i en harang om hur att hon vill ha ett staket runt soptunnorna och hennes man har (som alltid) ett antal argument för varför detta inte kan göras just idag. Han är faktiskt väldigt lik Åsa-Nisse både i sätt och utseende, dessutom lever han efter devisen "sysselsättning är bra men det får inte urarta i arbete"
 
Men hur som helst efter ha medlat lite, gick vi över till grannen med 2 delar färdigspikat staket. Skickade in "Åsa-Nisse" till stan för att fixa mer material. Under tiden plckade vi fram och monterade hennes utemöbler - tog en låååång fika. För att med gemensamma krafter bygga "gresaboxen" (enl Åsa-Nisse) åt soptunnorna.
 
Inte så vi tänkt spendera dagen men med tanke på min grannes srålande leende var det helt klart värt de ändrade planerna....
 
Inte design MMN, inget vidare foto. Men allt kommer från hjärtat...
 
Grattis i efterskott kära granne:)

» Sol, Magnolia och Uggla

Inte kan man klaga på vädret iallfall, tänk att vi har något som liknar sommar redan i april. Och just de här april dagarna passade jag på att njuta riktigt mycket.
Efter att ha suttit inlåst hela fredagsförmiddagen i ett maratonmöte (hur nu någon kan få för sig att 4 timmar långt möte någonsin är nödvändigt, är för mig obegripligt)
Men efter mötet bjöd mamma på lunch - på altanen - i solen men ut sikt över henne underbar magnolia...
 
Måste erkänna att jag är lite avundsjuk, men förhoppningsvis kommer mitt lilla skott från denna att växa upp och bli lika fint. Förr er som gillar Magnolior, kan jag rekommendera en tur utmed Vättern, genom Gränna. 
 
Denna strålande fredag avslutades med något så ovanligt som egen tid med min man på Magnus Ugglas krogshow " Magnus den store"
 
 
Och nu undrar ni för modligen varför jag babblar om igår, men svaret är enkelt. För i dag har jag gjort 2 saker och inget av det var speciellt upphetsande. Nämligen rensat rabatter och solat... ;)
 
 
 
 

» Damejeanne part 2....

.... ja både bostavligen och bildligt talat. Här om dagen berättade jag om mina duvjer angående några damejanner jag köpt. Glasflaskan blev en vatteninstallation i trädgården. I dag medan jag vårstädade altanen hittade jag en plats för järnkaggen som flaskan stått i.
Att många inredare använder fågelburar att ställa blommor i är inget nytt, men varför inte slå på stort när man ändå är i gång...
 
Visade sig att kaggen har det perfekta höjden för ett bord. Så nu är det bara att fixa en skiva...

» Påskafton

I våran familj har vi starka påsktraditioner. Så som alla år så långt tillbaka jag kan minnas består påskafton av det spännande letandet efter påskägg som påskharen har lagt i trädgården och den närliggande skogsdungen. Sen är det stor påskmiddag och efter dett blir det slappande och godis....
Men innan det hade jag en liten stund över för att fixa i trädgården. I dag blev det att ta tag i något jag köpte lite oöverlagt. Jag trodde att jag köpte 2 st damejeanner i storliksordningen 20 liter. Det som lockade mest vara att dom står i kaggar av järn i stället för de traditionella i trä. Men när jag hämtade mina fynd, upptäckte jag, till min stora förvåning, att dom det var 50 liters damejaenner. Hmmm planen att göra taklampor kunde jag spola direkt...
Fast efter lite fundering har jag funnit en funktion för en av dom.. Fontän eller vad man nu kallar sakta skvalande vatten för...
 
 
 
Nu är det bara att hitta en lite bättre placering för mitt lilla vattenfall. 

» Lite mycket....

....det är inte bara ett uttryck som gör alla invandrare förvirrade. Det är också så min tillvaro har tett sig den senaste tiden. Efter ha egnat de senaste veckorna mest i bilen och i telefon verkar det som om världen börjar stanna av lite grann och jag kan börja med vårens alla projekt. Eller ja när vädret tillåter. De senaste 5 dagarna har jag befunnit mig på östkusten i strålande sol och stundtals önskat mig hem till min egen trädgård och de spirande planer som finns. 
Men dessa dagar har inte bara präglats av sorg och saknad. Jag fick möjlighet att uppfylla en människas sista vilja.
En plantering som skulle symbolicera havet och strand. Vilka krukor som skulle användas var redan klart så det vara bara att försöka göra resten...
 
 
Nu ska jag läsa en bok i vänta på uppehåll så min egen trägård får en genomgång...

» Lemoncurd

I dag behagade det att regna så jag passade på att baka. Något som jag nästa alltid har i frysen är lemoncurd.
Det är så gott till så mycket, rulltårtor, pavlova, i kakor, på pankakor osv.
Vid några tillfällen har jag provat att köpa det i affären men den är inte i närheten så god som hemmagjord. 
Men det kan ju också ha något att göra med upphovsmakaren till receptet, Per Morberg.
 
Lemon curd
3 citroner
4 dl strösocker (cirkamängd)
150 gsmör
6 stägg
Vatten
Gör så här:

Tvätta citronerna till lemoncurden noga. Pressa ur saften och riv skalet från två av dem fint.

Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet.

Blanda saften från alla citronerna med mjukrört smör. Rör ner citronsmöret i kastrullen.

Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.

Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ner den mindre kastrullen i det sjudande vattnet (vattenbad).

Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ krämen åt sidan och låt svalna.

 

Det låter kanske lite krångligt, men jag brukar hälla ihop socker, citronskal, citronsaft och mjuktsmör direkt i en glasskål som står i vattenbad, och det tycks fungera alldeles utmärkt.

Och det jobb det innebär är värt besväret. Varför inte göra en dubbel sats redan nu så har du till sommarens alla jordgubbstårtor....


» Trädgårdspyssel

Så mycket sol hade den här helgen att bjuda på men att det var 10 grader varmt gjorde att jag änd kunde tillbringa några timmar i trädgården. Fröerna till morötter, palsternacka och lök har kommit i jorden. Den gigantiska vindruvsrankan har tucktas. Och resultatet av det blev en nästa full släpkärra. Rosor har bundits upp så nu känner jag att jag börjar komma i fas i  trädgården. För enligt min mening ska man göra så mycket som möjligt och så noggrannt som möjligt på våren så slipper man ligga på alla fyra i stekande sol i mitten av juli och rensa ogräs.
 
Något som har varit ännu lyxigare den här helgen var att min dotter hjälpte till och motionera dammsugaren och min man har fixat maten. Vilket gjorde att jag, utöver vad jag redan nämt, hunnit fixa lite blommor på trappan.
I år föll valet av färger på nyanser jag inte haft på många år. Men när jag fick se det i affären blev det som jag annars ratar ett måste....
 
Lite björkris format till en krans men hjälp av lite garn blev fick bli en extra detalj..
Gula som solen.
 
Och här är dom tillsammans som en bekräftelse på att planteringssäsongen startat.
 
 

» Hemma mys

Efter att har varit bortrest några helger så ska det bli riktigt skönt att få tillbringa denna hemma. Värmen har gjort att det fullständigt exploderat i trädgården. Bladen är redan på gång att spricka ut på rosor och kaprifoler. Så det är bråttom, jag har ett antal rosor som måste flyttas innan det är för sent. Sen jag vill jag gör fint på trapporna. Pelargoner, afrikanska marguriter och örter har övervintrats men dom får bo inne ett tag till. Nu är det något så där lite tillfälligt som gör att det ser inbjudande ut. Men frågan är vad man ska hitta på, påskliljor och penseer känns lite ut tjatat men det är kanske det enda som finns. Jag har ialla fall lovat mig att om det blir mulet i helgen så blir det en tur till blomsteraffären.. 
 
 
 

» Möbler på is

Ja möbeltillverkningen ligger tyvärr lite på is. Inte för att jag vill utan på grund av att familjen har drabbats av två tragiska händelser på kort tid. Så mitt fokus är för stunden oss mina nära. Efter att tillbringat ytterligare en helg i Stockholm. Måste tilläggas att promenera genom Stockholm en solig vår morgon är nog bland det underbaraste man kan göra... Jag älskar verkligen den staden vid dom tillfällena... Men det var en parantes. 
För även om jag inte har så mycket tid till möbler för tillfället slutar inte planerna snurra. Medan jag kratta, rensar och klipper i trädgården snurrar tankarna. 
Uteplatsen i pergolan ska göras fin i år. Den har tyvärr varit försummad och inte fungerat som tänkt. Förut har deet stått en hammock och lite stolar där mn det blir aldrig av att vi sätter oss där tillsammans så nu tänkte jag ändra det till en oas för ensamhet. Dit man kan dra sig tillbaka läsa en bok njuta av solen som sirlar in mellan bladen. 
Tanken som funnits det senaste halvåret har varit en gungsoffa upphängd i pergolans regelverk. Men nu börjar jag ändra mig... en skön fåtölj, ett lite bord och sedan pricken över i.... en säng av järn upphängd i i pergolan. Där man stilla kan gunga fram och tillbaka... Det vore nått, sen är det bara frågan om jag kan klura ut hur man tillverkar en. Så det är vad jag ska aktivera min hjärna med den närmsta tiden.
 
En innergård i vasastaden i Stockholm

Matbloggstoppen