» Stickar...

Blåst, regn och rusk... inget uteväder direkt. Då är det ju fför väl att jag har kommit på en värmande hobby..Sticka. 
Det är en si så där 12 år sedan jag sist stickade något. Och nu upptäcket jag att läsa stickbeskrivningar är ju som att försöka lära sig algebra... helt obegripligt...
Men skam den som ger sig, efter ca en vecka hade jag klurt ut hur man gör. (Även om jag fuskar rätt mycket genom att sticka partier på frihand). 
Hur det nu än är med det så kommer inte några av kottarna behöva frysa om öronen i vinter.
 
 
Mönstret jag utgått ifrån på barnmössorna är från Drops
Sjarlen är faktiskt stickad helt i hållet efter mönster, men skulle nog rekommendera att man ökar den från 40 cm till 50 cm (tycker att den blev lite liten). Även detta mönster är från Drops
 

» Frysstädning och dammsugare

Jag har börjat sticka... Skulle gissa att det är 12 år sedan jag sist jag höll i ett par stickor. Men nu är jag på G igen. Har helt glömt hur man tolkar en stick beskrivning och vad de olika momenten heter. Så det får bli lite på frihand men man har ju inte roligare än vad man gör sig.
Trots att klurandet på hur stickorna fungerar tar större delen av min tid just nu men då och då måste man ju återvända till verkligheten och få lite gjort. Så idag bestämde vi och för att frosta ur frysen.
Där finner man ofta burka med en eller två kakor. För av någon anledning så tror skåpråttan att lämnar man några har inget tagits. Mycket märklig logik men så är det. Fast dessa "rester" kommer väl till pass när det ska bakas dammsugare...
 
 
 
 
 
 
 
Receptet är hämtat från tidningen Hembakat
 
 

» Maffig chokladkaka

Kan nite fatta vad som hänt helt plötsligt gapar frysen tom. Vid kottarnas senaste besök var jag till och med tvungen att köpa kakor.. Inte bra... För har man väl etablera ett rykte om sig att man alltid har go-fika hemma så måste man ju leva upp till det. 
Så igår när vädret ändå var som det var kunde jag ju lika gärna pyssla i köket. Men som så ofta blir det inte riktigt som tänkt. På agendan stod brownies men någonsstans hade det blivit en lien miss, jag hade inte tillräckligt med valnötter...
Så jag plockade fram ett annat recept och gör som jag brukar... jobba lite på frihand...
Resultatet blev en lite kladdig kaka med väldigt vuxen, perfekt till kaffet
 
 
För att göra denna kaka, följ receptet nedan men byt mjölkchokladen mot mörkchoklad
Och blanda nötter efter tycke och smak. Jag valde, valnötter, hasselnötter, mandel och pistagenötter.
 
 
 
 

» Och så är mitt lilla experiment klart....

Efter mycket om och men kom jag äntligen till skott och köpte både ett gängset och nya muttrar.
Och lite ytterligare meck senare så står dom där - ljusstakarna- 
Faktum är att under proccesensgång har jag lärt mig mycket nytt, framför att vad det gäller tynglagen :)
 
 
Och jag kan inte klaga på avsaknad av mysfaktor på toa...
Nu återstår bara att funder ut vad mer man kan hitta på med den här tekniken... Tips?
 
 

» Äppelpaj

Ett ovänat SMS fick mig att sätta igång och baka. För inte kan jag låta en av mina närmsta vänner komma på en fikastund utan att ha något fika. Och just nu ekar min frys tom. Så bara att skrida till handling.....
 
Säsongen säger äppelpaj, så äppelpaj får det bli...
 
 
Som alltid höftar jag friskt när jag bakar men så gjorde jag den här gången:
Smuldegs paj:
1dl strösocker
4 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
 
Blanda samman med händerna till en smulig massa.
 
Häll 3/4 av smuldegen i en pajform
Skiva 3-4 stora äpplen och lägg över smuldegan.
Riv 200 g mandelmassa och strö över äpplena.
Strö över kanel.
Till sist häll över det sista av smuldegen och grädda pajen 175 grader ca 40 min.
 
 
 
Till paj måste man ha vaniljsås eller vaniljvisp. Och till min stora lycka kommer min dotter, som pluggar till kock, hem med nya recept. Och hennes kallrörda vaniljvisp är både god och enkel:
 
3 dl vispgrädde
3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
 
vispa till önskad fluffighet.
Klart.
 
En knapp timmes pyssel i köket och nu är vi redo för mysfika :)
 

» Reducera biologiskutveckling ...

.... kan jag vara en bra omskrivning av att städa. 
I vänta på att kunna göra klart mina ljusstakar (jag behöver åka och shoppa gängsnitt) så passar jag på att höststäda altanen. Det har bott en högst intressat spindel bakom gardinen hela sommaren. Denna stora, runda spndel, med något som liknar ett kors på ryggen, har lyckats avverka en hel livscykel i sin lugna vrå. Tyvärr syns det också på gardinerna och jag har ingen lust att när våren kommer upptäcka att spindelnslämningar har börjat mögla. Så bara att tvätta. 
 
 
 
För att piffa upp tristessen med att städa, har två nya, droppformade kransar, tillverkats för att pryda altanens dubbeldörrar.
 
 
 
 

» Äppelmos i frysen...

Då var det dags att ta hand om lite äpplen. Våra äppelträd har aldrig fattat det där med att viss år är äppelår och andra inte. Utan träden producerar en si så där 300 kg frukt varje år. Och att slänga att vore ju hemskt. Så i dag kokade jag äppelmos. 
Nu tänker många - jaha, en sån där huslig än-
Ja lite gran kanske, men jag brukar vara väldigt rationell. Koka äppelmos är rätt lätt om man struntar i  recept och hur man borde göra.
 
 
Jag använder moster Huldas äppelskalare. Den skalar visserligen bort mer än en traditionell skalare men det går fort. Och äpplen är ingen brist vara. Sen tar jag en kniv och rensar jag bort om skalaren har missat någon skalbit. Oftast skalar jag äpplen så det fyller en 5 liters kastrull, då blir det ca 2 liter mos.
Sen är det bara att koka äpplena med lite vatten (ca 2 dl). Koka tills äpplena är sönderkokta, ca 30 min.
 
Eftersom vi vill ha helt slätt mos så hälls äppenkoket matberedaren och sötas med socker. Vi har rätt sura äpplen så 4-5 dl socker brukar vara lagom.
 
Jag tillsätter aldrig massor av andra grejer för att öka hållbarheten. Man häller det helt enkelt i portionspåsar och stoppar moset i frysen.
 
 
 
Klart! 
 
 
 
 
 
 

» En giveaway

I kväll är vi bjudna på middag hos goda vänner. Jag tycker om att ha något i handen när jag kommer hem till någon. Det behöver inte vara mycket eller dyrt, bara nått....
Så efter jobbet svängde jag förbi den lokala mataffären och inhandlade ett par ljung. Ståltråd i olika tjocklekar har har jag hemma...
 
 
Nu är jag redo för en middag med goda vänner :)
 
 
 
 

Matbloggstoppen