» En krans av ull

Nån hade lagt ut en länk till ett snyggt renoverat hus nånstans i Sverige. En vän och jag satt och ögnade igenom bilderna. Och där på en kakelugn hängde en krans. Först blädrade vi bara förbi... Men vad var kransen gjord av? Jo, ull. En sån vill jag också ha...
 
Efter några dagars funderade kom jag på, undra om min stallvärdinna har slängt ullen efter att klippt fåren. En kontroll i fårhuset gav i handen. Det finns kvar och jag fick ta det jag behövde.
 
Så nu har jag tvätta, kardat och klipp ull. Inte det roligaste och inte lukatar det gott. Men nu, äntligen, klar.
 

» Lyckad kombo

Nu är det höst. Jag vet inte riktigtnvad jag tycker om hösten. På nått vis är den vemodigt och tyvärr ett steg närmare vintern (som jag verkligen inte gillar). Men samtidigt med hösten sänker sig ett lugn över att och man tar sig tid för en promenad i skogen.
 
Här om dagen gjorde jag och min man just det. Men jag hade förberett det hela och smugit med mig en hink och ett par bärplockare. Och tur var väl det. Så mycket bär precis överallt...
 
2 timmar och 2 kaffepauser senare hade vi fått ihop 13 liter. Eftersom sommaren har varit lite konstig så var det till och med gått om blåbär. Mmmm mumma....
Men nu till min kombo. När vi travade runt blanb bären slog det mig att vi var ju bjudan på kalas dagen efter.
Ja, ja lös problemet...
En tur via IKEA och sedan hem och sätta min man på att rensa bär. Själv rotade jag fram kastruller och socker.
 
Och så var present problemet ur värden.
 
Nu vet jag att en del tänker... Stööön, koka sylt, kladdigt och tar massor av tid..Men faktum är att det är inte besvärligare än att koka tex pasta. Så här gör jag:
 
1-1,5 liter blåbär
upp till 2 dl strösocker
Lufttäta glasburkar
 
Gör så här:
1. Diska burkarna väl och låt torka.
2. Skölj bären väl i tex ett durkslag.
3. Häll dom i en kastrull och låt koka på medelhög värme. Rör med jämna mellanrum.
4. När bären kokat söner tillsätt socker. Eftersom alla tycker om olika mycket sötma Tillsätt ca ,05 dl åtgången och smaka sedan av.
5. När du är nöjd med smaken häll sylten i burkarna. Låt svalna.
Klart!
 
Givetvis kan man byta ut blåbären mot vilka bär som helst tex lingon, hallon, bjönbär.
 Och sylten håller sig upp till ett år.
 
Vill man gör sylten lite mer avancerad och lite kladdigare. Gör så här:
 
1--15 liter blåbär
1 knippe mynta (ca 4-5 kvistar)
upp till 2 dl strösocker
Lufttäta glasburkar
 
Gör så här:
1. Diska burkarna väl och låt torka.
2. Skölj bären väl i tex ett durkslag.
3. Häll bären till sammans med myntan i en kastrull och låt koka på medelhög värme. Rör med jämna mellanrum.
4. När bären kokat söner placera en sil över en annan kastrull. Häll bären i silen och rör runt tills all bärsaft har runnit ner i kastullen. Skrapa av undersida av silen och lägg ner även detta i kastrullen.
5. Koka uppbärsaften.
6. Tillsätt socker. Eftersom alla tycker om olika mycket sötma Tillsätt ca ,05 dl åtgången och smaka sedan av.
5. När du är nöjd med smaken häll sylten i burkarna. Låt svalna.
Klart!
 

Matbloggstoppen