» Fromage

Så här dan för dopparedagen brukar vi bara mysa, tjuväta av julskinkan, tilla på trolltyg i tomteskogen. (Det sista har min dotter nu lagt in sitt veto mot :)) Men jag förbereder också det som går inför julafton. För är det något jag inte vill så är det att slava i köket hela julaftonen. Och något som går riktigt bra att förbereda är efterrätten. 
 
Man vill ju han något att avrunda julmaten med och hur gott det än är med risala malta eller ostkaka så tycker åtminnståne vi att det blir för masstigt. Så hos oss blir det fromage till efterrätt. Oftast citorn men i år valde vi att vara hallon- och citronfromage (mest för färrgerna) men även för den friska smaken. 
 
 
Och nu till receptet:

8 personer

Citronfromage
4 blad gelantin 
4 äggulor 
100 gr strösocker = 1 dl + 1 msk
1 st citron, skal och saft 
3 dl vispgrädde 

Hallonfromage
4 blad gelantin 
4 äggulor 
100 gr strösocker = 1 dl + 1 msk
1,5 dl hallon 
3 dl vispgrädde 

5 st bescotti (valfri smak)

Gör de båda fromagerna i varsin skål enligt nedan instruktion:

1. Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i ca:5 min..

1.a Krossa biscottinn (grova smulor)

2. Vispa upp gulorna och sockret till en luftig smet.

3. Ta upp gelantinbladen ur vattnet. Smält dem i vattenbad.

4. Blanda dem sedan med citronskalet och saften eller hallonen. Häll ner blandningen i äggsmeten.

5. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i den svala citronblandningen.

6. Häll citronfromage / hallonfromage och beescotti smulor växelvis i glasen.

Dekorera med hallonsylt eller citronmeliss


» Ett bräck

Julen är i i fullgång, iallafall hemma hos oss. För av någon anldening tycker vi bäst om tiden fram till jul. Gemenskapen när man julpysslar. Alla juldofter som sipprar ut från köket, tända ljus.. ja, jag kan ffortsätta i all evighet.
Här om dagen var jag och min man och önskad några vänner god jul. När vi kom hem möttes vi av två tonåringar i köket som var i fullfärd och tillverka julgodis. Så mot all förmodan kommer vi troligt slå rekord även i år på antal sorter julgodis. (om än har mängden minskats kraftigt).
 
En av nyheterna för året är skapat av min dotter, Chokladbräck med polkagris.
 
 
.... Och receptet är superenkelt.
 
200 g fin 70% procentig choklad.
2 dl polkagrisar
 
1. krossa polkagrisarna
2. Smält chokladen i vattenbad.
3. Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut den
smälta chokladen. (rätt så tunnt, max 5 mm tjockt)
4. Strö över de krossade polkagrisarna.
5. Låt stelna innan du bryter den i bitar.
 

Matbloggstoppen