» Bara en dörr

I dag kom dörren upp...
Det här projektet hemma hos min adept och tog sin börjada redan förra året. 
 
 
Förra året schaktade vi bort massor av jord för att göra plats för en grusad plan och en slänt. I slänten fylldes med sten och vi hjälpe till och bygga en trappa.
I år var det dags att bygga en dörr som ska fungera som vindskydd och dölja en inte allt för rolig baksida på det gamla hönshuset.
 
Ramen till dörren fästs direkt mot knuten med kilar bakom. Och andra änden gjutervi en plint.
Man tager vad man haver... Jag gillar att återanvända. Tanken var att hitta en böjd gren som kunde fungera som handtag. Så en tur till en närbelägen skogsdunge borde lösa problemet. Där hittade jag resterna av en järnkitel. Kvar i marken var bara övre ringen och ett handtag men det räckte...
En ny tur, den här gången till garaget för att ändra vinklarna lite på handtaget och det blev en alldeles unik lite detalj till dörren. Och som gjort för en dörr vid ett gammalt hönshus.
Ett par timmars byggande och nu är det bara lite färg som saknas. Men den saken får min adept fixa med på egen hand...
 

» Biscotti eller helt enkelt skorpor

Nu är det kul, jag och min man har legat däckade i en influensa-liknande förkylning i en hel vecka. Men när vi i går fick höra tt det skulle vara spontan cruising i stan, kunden vi inte låta bli att masa oss ur soffan. 
Ner med cabben, upp med volymen, shotta bislovon och tugga vicks blå var coolhetsfaktor på max ;) ha ha skoja bara... Straffet för denna utflykt blev - tillbaka till sofflocket och fram med näsdukarna.
 
Men eftersom pappa skulle titta förbi under dan så blev jag tvungen att ta tag i mig själv och ficka lite fikabröd.
Jag rotade fram ett recept som en kompis smsade till mig innnan jul, saffransbiscotti. 
Nu är jag ju som jag är så jag skippade saffranen och hällde i en tesked mald kardemumma i stället...
 
 
Recept
125 g sötmandel
100g smör
1 g saffran
2 ägg
2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
 
Gör så här:
Hacka mandeln mycket grovt.
Smält smöret och rör ner saffanen.
Tillsätt socker, ägg, mjöl och bakpulver och den hackade mandeln. Rör samman till en deg.
 
Rulla degen i 3 lika stora längder. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 200 grader mitt i ugnen i 10-15 min. Skär längderna till sneda skorpor och sprid ut dessa över plåten.
 
Sänk värmen i ugnen till 100 grader. Ställ in skorporna igen och låt dom torka i 30min.
 
Mmm.. så goda :)
 
 
 
 

» Städa

Lite ledighet, sol och inte för varmt = trädgårdsstädning. 
 
Efter att flyttat rosorna för att bevara husfriden. (Min man hatar dessa idiot-taggiga, starkväxande polstjära-rosorna). Så nu är dom placerade på ett mindre irriterande ställe och jag är inte längre i onåd. Bir kanske ändring på det igen när de nu tomma rabatterna fylls men något nytt klängade och starkväxande. Men den dagen den sorgen...
 
När det var gjort, var det dags att ta tag i något som vår lokale färghandlare lurat på mig. Terassrengörning...
Bara att spruta på - vänta - och spola av. Sen ska trädäcket vara som nytt. 
Låt mig tvivla...
 
Men, fan, det fungerar...
 
 
Kanske inte bara att spraya, men jag drog ut det med en rotborste för att fördeladela det helt jämnt över ytan.
Och ett lätt skrubbande i samban med att jag spolade bort medlet igen. 
Men det var det helt klart värt jobbet. Så tack du lokale färghandlare :)
 
 

» Påskmiddag

Nu var det ett tag sedan... Tiden har har jag ägnat åt jobbet och en tur till Stockholm och hälsa på min 94 åriga farmor.
Men nu är det dags för påskfirande. En dag för tidigt visserligen, men eftersom mina tonåringar ska på bilutställning i morgon och absolut inte är äldre än att dom först måste få sina påskägg, så "påskafton" blir i dag.
 
 
På påskbuffen idag blir det det vanliga, köttbullar, prinskorv, ägg, lammstek och dden väldigt enkel variant på inlaggd sill.
 
 
Ta vilken 1 burk neutral inlaggd sill som helst, tex löksill, matjessill.
Häll bort lagen och lägg upp sillen på ett fat.
 
Gör en dressing av: 
1/4 röd lök, finhackad
1/2 dl vispgrädde
1,5 dl gräddfil
1/2 msk senap
1 tsk kapris, fin hackad
Salt och peppar
 
vispa samma grädde och gräddfil tillsätt övriga ingredienser. Rör om och häll dressingen över sillen.
Garnera med:
Finhackad paprika och gräslök.
 
Och på 5 minuter har du en helt ny smak på inlaggd sill.

Matbloggstoppen