» Äppelpaj 2016

För ett tag sedan såg jag en artikel i aftonbladet om en matbloggare som hade gjort 2016 års äppelpaj.
Och jag blev lite inspirerad. Varje år brukar jag hitta ett favorit recept som jag terroriserar alla i min omgivning med. För att till nästa år helt ha glömt bort vad det var. Så nu kommer blir det premiär för året äppelpaj i bloggen Udda Möbler. Och förhoppningsvis kommer det även hjålpa mig att komma ihåg recepten.
 
 
 
Pajbotten:
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
150g runsvarmt smör
 
Fyllning:
3 stora äpplen
 
3 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl socker 
1 citron
 
Gör så här:
Nyp samman ingredienserna till pajbotten till smulig deg. Smöra en pajform och tryck ut degen.
Grädda pajskalet i 200 grader i 5 minuter.
 
Riv skalet från citronen.
Vispa samman ägg, creme fraiche, socker, citronsaften och citronskalet.
Skala och skiva äpplena. 
Lägg äpplen i pajskalet och häll över fyllningen.
Grädda i mitten av ugnen till att fyllningen har stannat (ca 20 min).
 
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
 
Här är samma paj fast överströdd med hackad mandel.

» Snart är den min

Jag har länge drömt om att kunna ha båed en vedspis och en elspis sidavid sida under samma stora spiskåpa.
(lånad bild)
 
Nu har vi huset där et teoretiskt vore möjligt. Men nu faller det pa att spiskåpan är för smal och det finns inga möjligheter att bygga ut. 
(bilden är från dagen då vi köpte huset)
Så vi får tänka om. men lösningen blir en smal vedspis och en inbyggnad ugn. Och att beslutet blev så här har helt och hållet att göra med att vedspisen är sååå snygg. Och nu är den beställd och kommer om några dagar.
Och om ekonomin tillåter så blir det den här ugnen från SMEG.

Skit dyr med tanke på vår budget. 
Men vad tycker ni är det värt att spränga budgeten för att få just denna?
 
 

» 1 -2 - 3 klart

Tänkte jag ska visa vad jag pysslar med hela dagarna, Kan ske inte riktigt hela dagarna. För i dag har räfsat hela gårdsplanen. Men en stund varje dag gör jag detta 1 - 2 - 3 klart för målning.
Visst komer det att ta tid. Men vi har lovat oss själva att det här huset ska vi göra det vi vill och inte skynda för att sedan ångar sig om några år.
 

» Ljus i mörkret

Solen har strålat i dag och vi har fått massor gjort. Klippa svärföräldrarnas äppelträd, ett par kärror till tippen,ett besök hos våra nya grannar, ta en tupplur i solen och slipa - slipa -slipa.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag tycker det är kul att värma bort färg och fernissa från lister. Men jag vill så himla gärna ha kvar dom gamla listerna som finns.
Men jag ser ett ljus i mörkret för det går framåt... Och någon dag ska jag pressentera före och efter bilder.
 
I går när jag lämnade huset upptäckte jag att det llider mot höst och kvällarna börjar bli mörka. Och på gårdsplanen var det svart som bleck. Så mellan 11-kaffet och det tröstlösa slipandet satte jag och min man upp lite lampor. Markslöjd har en utomhus spot som jag älskar att anväda i trädgården. Och av en händelse hade jag 2 stycken liggande. Och dom satte vi nu upp över dörrarna på brygghuset.
Egentligen har dessa spottar markspjut gjorda att trycka ner i jorden. Men vi valde att borra ett hål i väggen med samma diameter som spluten och tryckte sedan fast spottarna. Och med lite lagom självgodhet måste jag säga att jag är nöjd. Och det blir ju inte sämre av att jag nu kan ta mig till bilen utan att snubbla fram i mörkre
 
 

» Fika i långpanna

Nu mer jobbar vi jämnt. Är vi inte på våra ordinarie jobb är vi på gården och renoverar. Men ibland måste man bara få sätta sig ner och ta en fika. 
Egentligen har jag inte tid att baka. Men äppenträden dignar av frukt. Och jag måste säga att köpefika blir rätt tråkig i längden. Så i dag blev det avbrott i renoveringen för att baka en äppelkaka.
 
 
Så här gör du:
 
Botten:
100 g smält smör
1 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver.
 
8 st trädgårds äpplen
1 citron

Topping:
100 g smör
1 dl farinsocker
2 dl vetemjöl.
 
Vispa ägg och socker pösigt. Smälts smöret och häll i mjölken. Häll det sedan i äggsmeten. vispa.
Blanda mjöl och bakpulver. Häll det i äggsmeten. Rör om.
Häll smeten i en form klädd med bakplåtspapper.
 
Skala äpplena och skivan dom tunt. Och sprid ut dom över formen.
Tvätta citronen. Riv skalent fint och sprid ut över äpplena.
 
Rör samma rumsvarmt smör, farinsocker och mjöl till en smuldeg.
Strö det över äpplena.
 
In i ungen 175 grader ca 30 min.
 
Lycka till.
 
 
 
 

» Kräftskiva

I kväll ska vi ärta kräftor med goda vänner. Med tanke på att vi har mycket att göra på gården så finns det inte mycket tid till att laga mat. Så det får bli enkelt utan att tulla på smakerna.
 
 
På menyn står det:
Kräftor
Sallad
Aioli
Kräftröra
Fetaostkräm
Röra av soltorkade tomater och parmesanost
Vitlöksbröd
Skinksnittar
Minipizza
 
Minipizzan:
 
3 st polarbröd
100 g philadelphiaost
2 tsk pepparotspasta
4 skivor rökt skinka
lagrad ost
 
Gör så här:
Hacka den rökta skinkan i småbitar
Blanda philadelphiaost, pepparrotspastan och den hackade skinkan.
Dela polarbröden i 4 delar bred på krämen.
Lägg över en skiva lagrad ost.
Grädda i ugnen i 200 grader ca 15 min.
 
 
 
 

» Dörr, lek och kräftor

Som vanligt sysslar vi med allt tråkigt underarbete. Men att skriva om och lägga ut bilder på slipdamm och färgflagor är inte speciellt kul. Torots att renovering till största del består just av underarbete.
Men idag har det verkligen hänt något som är värt att visa. Svärfar kom förbi och hjälpte till att byta ytterdörr.
Vilken skillnad..
 
Medan min man och svärfar monterar in den nya dörren roar sig våra tonåringar med sånt som man bara kan göra när man bor på landet.
 
 
Och medan allt detta pågår förbereder jag en lite kräftskiva med godavänner.
 
 

Matbloggstoppen