» Ska bara...

...Mmm, min man är inte särskilt förtjust i när jag är på humör "ska bara". För då är det lite många bollar på G.
För någon dag sedan började jag trycka tavlor. Men kände att jag behöver suga lite på dom innan jag gör klart. Baka och laga mat känner jag absolut inte för och vädret gör att jag inte kan vara ute eller i snicken, som är lite kall. Så rastlösheten kliver på... Fixa lite med dotters nyårskostymering, det ska vara 20-talstema... en promenad på löpbandet...Ännu mer rastlös.. Dimper ner i soffan och tar fram virknålen och sätter på svtflow... och hoppsan en liten nalle. Eller rättare sagt rätt stor,  fm står visst för fasta maskor och inte stolpar enligt min kollega på jobbet. Mönstret var lätt att följa och orginalet är riktigt gullig..
Men nöjd med första försöket ch det blir nog ett försök till.
 Vill du också prova, följ länken: Blogg kungen&majkis

» Trycka tavlor

Nu när stök och julfirande är över kan man ägna sig åt lite kreaktivitet.
Enda sedan vi började bygga m storarummet har jag och dotter funderat på att trycka egna tavlor. Nu finns det tusen sätt att trycka tavlor på. Men vi vill ta det snabbaste. Sen får dom gärna se lite slitna och ruffiga ut men endå ha något personligt. 
Eftersom skrivaren bara skriver ut i A4. Så blir det lite klipp och klistra....
 
Tyvärr vill inte färgen släppa helt i kanterna, så det blir lite rutigt och kanske inte helt som tänkt.
Men med lite mer pyssel och någon bra ram så kan det bli ok ändå. (om inte annat som väggdekorationer i källaren ;) )
 

» Å så kom vintern...

Helt otroligt, vet inte när jag såg den där stora lampan senast. Efter vad som känns som månader med ett väder som påminner om en aldrig sinande, mörk, kall dusch, föll plötrsigt temperaturen till -10 och lampan tändes. Och alla i byn måste tänkt samma sak för jag har väl aldrig sett så många människor ute på promenad.
 
Själva började vi dan som alla andra, med promenad i skogen.
Sen var det dags för julkalas hos mamma. Men vägen dit bjöd på något annat än tänkt, för plötsligt dansade bilen framför oss av vägen och ner i diket. Så tur var gick det bra men tjejen i bilen. Men där kunde hon ju inte stå. Så fram med bogserlinan och efter att krypit runt i jakt på något att fästa linan i så fick vi äntligen upp hennes bil. Och både hon och vi kunde fortsätta mot våra respektive julkalas, jag med skitiga knän på mina ljus byxor men med solsken i sinnet. 
 
På vägen skulle vi plocka upp mormor, hos henne passade jag på att ta lite bilder på den fantastiska dagen.
 
Hade hennes hus varit beläget i vår by hade jag köpt det direkt. Älskar verkligen harmonin och utsikte där hon bor. På betet framför huset syns ofta skogens vilda djur ..
Trädgården är lika lummig på vintern som på sommaren. Kanske det finns en anledning till att adressen är Lugnet, för mer lugn och harmoni kan man nog inte finna....

» Vad gör ni i dag?

Jag firar ialla fall jul. Massor av jul. Först kom kottarna med föräldrar, mormor och gammel mormor och morfar. 
Huset fullt med barn, julkalppar och god mat. Det är helt underbart både när dom kommer och när dom åker, och jag skulle aldrig vilja vara utan det. 
Sen är det dags att svida om... Tomten kommer ju...
 
Eller rättare sagt jag är på väg ut och tomta hos grannarna. Man har ju inte roligare än man gör sig :)
När det väl är av klarat så njuter vi bara av lugnet med mor och hennes man.
 
Men inget lugn utan en god efterrätt. Klassikern hemma hos oss är citronfromage. Egentligen vill jag ha mormors recept. Men eftersom det bara finns i hennes huvud så får jag nöja mig med Per Morbergs.
 
Men atta så gott...
 
 
Antal portioner: 4
Ingredienser

4 blad gelantin 
4 äggulor 
100 gr strösocker = 1 dl + 1 msk
1 st citron, skal och saft 
3 dl vispgrädde 

  

Gör så här

1. Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i ca:5 min..

2. Vispa upp gulorna och sockret till en luftig smet.

3. Ta upp gelantinbladen ur vattnet. Smält dem i vattenbad.

4. Blanda dem sedan med citronskalet och saften. Häll ner blandningen i äggsmeten.

5. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i den svala citronblandningen.

6. Häll fromagen i småglas och dekorera med hallon och citronmeliss


» Sista minuten

Som alltid är det några sista minuten julklappar som ska fixas. Så medan dotter med pojkvän sitter och klurar på hur man bygger hus av sockerbitar och kristyr. Sitter jag i soffan och pysslar vantar till kottarna.
 
 
Ett tre-pack fingervantar, paljetter och transferpapper (finns bla på Biltema). Kottarna namn och bilder hittade på nätet. Men man måste vara försiktig när man stryker på tyg med lycra. 

» Juldoft

 Nu har julen kommit till oss. Alla dofterna, allt piff är klart, damsugaren har motionerats och julfriden har infunnit sig(trots arbete i morgon).
Att jag gick bananas igår gjorde att min man gick med på en omväg via blomsteraffären på förmiddagen. Så lugnet kunde återställas och grannen fick blomman ämnad åt henne. Måste påpeka att jag nog tycker att den röda amaryllisen jag köpte till henne är finare. Men jag är nöjd ändå...
När jag fixar inför jul, tycker jag att det här med att det luktar jul är viktigt. Så in med gran, en, apelsiner, hyacinter, kryddor och allt annat som doftar jul.
Ett par tips är: givetvis de klassiska apelsinerna med nejlikor. Men sedan kan man använda runda knäckebröd som dekoration. Jag limmade på stjärnanis och kanelstänger på mitt knäckebröd och hängde upp det i fönstret. 
 
Efter som många blommor nu för tiden förädlas med mindre doft. Så kan man alltid gömma lite kryddor under mossa och på så sätt få juldoft i hela huset.
 
Och visst är jag förtjust i Ernst men jag vill ha lite mer blingbling. I kransen av enris har det förr bara hängt kulor. Men i år fick jag tag på några helt underbara dekorationer av strass som fick hedersplatsen i kransarna.
 
Så nu är det bara att ta tag i sista-minuten-skapa-egna-julklappar-pillet kvar...
 

» Gå bananas

Det börjar närma sig jul och jag går som vanligt bananas...
Barr, mossa, lingonris blandas med julklappspapper, påbörjade julrim och julgranskulor. Men jag älskar det. Till jul vill jag ha allt. Många tror att jag eftersträvar perfektion. Ja, det kanske jag gör..
Men vad är egentligen perfektion? 
För mig är det i alla fall känslan, doften och stämningen. Rent i hörnen kan man ordna en annan dag.
 
I morse tog jag och min man tagit en tur i skogen för att samla in julstämning, i form av lingonris, mossa. Sen bar det av på en tur till stan för att inhandla lite sista minuten-presenter.
 
Till vår granne köpte köpte jag (som nästan varje år) en ny sorts Amaryllis.
Skit snygg, och det är det som gjorde att jag sen gick bananas... 
 
När jag kom hem med blomman ställde jag den på golvet i storarummet. Och en stund senare när jag kom in i rummet görs upptäckten:
Den var ju som gjord för att stå där, precis där. Och ännu bättre vore det med en på var sida dörren..
 
Så nu är fråga, hur ska lyckas övertyga min man om den totala vikten att åka 4,5 mil enkelresa för att inhandla 2 såna här uppsätttningar till.
Bara för att....
 
 
 
 
                                     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

» Min dotter gör sill

Det var ju det där med att inte göra annat än det vi kommit överens om. Att det sket sig kom vi fram till i går. 
 
Men jag vill inte förneka att jag tycker det är lyxigt när dotter kommer hem från skolan och deklarerar att hon tänker göra den goda sillen hon lärt sig i skolan. - Hon äter inte ens sill - Men en sån dag tänker jag inte påminna henne om den saken, utan låer henne hållas. Och det stannade inte vid en sort utan dettt blev två..
 
Reseptet från skolan:
 

CURRYSSILL MEN SYRLIGA ÄPPLEN

  • 1 st syrligt äpple
  • 2 cm purjolök
  •   smör till stekning
  • 2 tsk curry
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 2 burk färdiginlaggd sill (tex löksill)
  1. Tärna äpplen och purjolök fint.
  2. Fräs purjolöken mjuka i smör.
  3. Tillsätt curry och fräs lite till.
  4. Blanda ner curryfräset och äpplebitarna i majonnäsen och gräddfilen.
  5. Häll av spadet och rensa sillfiléerna.
  6. Blanda sedan ner sillbitarna i currysåsen.
  7. Gör gärna detta ett par dagar innan servering.
 
När skolans recept vara avklarat så var det dags att googla. På recept.nu hittade hon följande recept:
 

LISAS BLÅBÄRSSILL

  • 420 g 5-minuterssill
  • 1 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 svartpepparkorn
  • 0,5 gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 100 g frysta blåbär
Gör så här:
  1. Koka upp socker, ättika, vatten,  Hälften av blåbären samt pepparkornen i en kastrull. Låt sedan sjuda i ett par minuter innan den dras åt siden för att svalna helt.
  2. Skiva all lök tunt.
  3. Skär önskad storlek av sillfiléerna.
  4. Varva sedan lök, blåbär och sill i en burk, slå på vätskan så att det täcker.
  5. Stäng locket på burken och förvara i kylskåp ca 2-3 dagar innan ni äter för maximal smak.

Dom kommer bli favoriter på julbordet.

» Mer än tänkt...

I år lovade vi varandra att bara göra beprövade recept och hålla ner mängden och antal sorter. Detta bara för vädret gör att jag inta alltid mår så bra och har lite svårt att orka. Så min dotter och man skulle hjälpa till och begränsa.. men nått gick snett. På två dagar har jag med god hjälp av min dotter lyckats bryta vårat löfte inte bara en gång utan hela tre gånger. Men vad sjutton, det är ju bara jul en gång om året och i dag mådde dessutom riktigt bra... 
En av dagens - skulle inte göra- godis är citronkola-hitte-på.
För min arbetskamrat berättade om ett recept på citronkola med flingsalt som hon fått. Nu blev det så att hon glömde ta med det till mig. Och precis just nu ville jag koka kola, så jag kollade nått recept på nätet och konstaterade att de receptet skulle bli lite för segt för min smak. Så jag körde en beprövad variant.. knäck..
 
 
 
Ett traditionellt knäckrecept:
 
2 dl sirap
2 dl socker
2 dl vispgrädde
 
Stormkoka i en stor tjockbottnad kastrull till smeten når ca 123 grader.
 
Riv skalet från 2 citroner häll i smeten när den nått sin temperatur, rör om. (Glöm inte att tvätta citronerna noga)
Häll upp i knäck formar.
Strö över flingsalt ( bara någon flaga / bit)
Ställ kallt tills kolorna stelnat.
 
När kolorna stelnat hördet jag min dotter sitta vi dator och Mmmm.. Mmmm... Mmmm.... Mmmm
Så kan konstatera att resultatet blev lyckat.
 

» Pysseldag

Tomtar, tomtar och några tomater till. Kottarna har varit här och vi har julpysslat. Jag vill ha en gammaldags jul så pysslet blir där efter. Garn- och grantomtar är lite pilliga att göra så dotter med pojkvän har fått ställa upp åsom pysselassistenter. Dotterns pojkvän har har inte mycket till pysselvana med kämmar tappert med att hjälpa att den 4-åriga kotten med garntomtar.
 
 
 
Trots att alla tomar blivit gjorda och kottarna lämnat oss så tycks pysseljävulen forfaran hänga kvar.
Så tonårningar fortsatte på egenhand...
 
 
 
Coccosprickar, receptet är från förra år och du finner det här: Julskum
 Till och med ett peparkakshus har dom fixat. Så fint :)

» Here we go again...

Det börjar bli dags att julpynta. Och att jag är besatt av julpynt är ingen hemlighet. Förra året hade vi brunt, i år vill vi ha rött. Jag vet att jag har massor av rött pynt. Men efter att ha byggt om storarummet har jag helt plötsligt fler fönster. Och efter att ha rotat runt i kartongen JUL - RÖD efter 6 st likadana röda kulor kan jag konstatera att. Nej, det finns 2-3-4 lika men inte 6. Så det får bli en inköpsrunda...
Det jag söker är den där julgranskulan, lite gamaldags, lite djupare röd... och som ni ser finns det på, Åhlens,5arstider.se,dukat.se, H&M. Men så är det ju den där i guld/silver från dukat.se. Lite ruffig, lite sliten, lite jag. Mmmm.... nu får jag nog tänka lite
 

» Snaps

Ingen tid för snicken, symaskinen, inga julklappar köpta... var tiden vägen? I går firade vi mamma, som precis fyllt år, och i dag var det julmarknad på byn. Trots regn och blåst var det fullt av folk av folk ut och man kunde ana julstämmning. 
Här hemma pågår det sista pysslet att få färdigt i storarummet, dotter bakar julgodis och jag gör godis för vuxna... Snaps det är något jag aldrig provat på att krydda själv.  Men i år så gör vi ett försök, klassiska smaker blandas med barnsliga påfund. Vad tror ni om Kanel/citron/farin, apelsin, vanilj, fikon och sega råttor..
 
 

» En present

Dagen med stort D, mamma fyller 60 år. Att hitta presenter till mamma är i paritet med att hitta en riktigt lite nål i en väldigt stor höstack. Hon har nämligen allt och det hon inte har, vill hon inte ha eller behöver inte ha.
Men det finns sån tur är saker hon gillar, så som trädgården. Nu är inte december rätt månad att hitta trädgårdsgrejer men tro det eller ej men jag lyckades hitta blomsterlökar, massor av blomsterlökar. Så presenten till mamma blir blomsterlökar i alla former och färger och två lovikkakuddar made by MMN.
 
 

» I dag tändes första ljuset..

Helgen gick så fort och vi har varit i väg på så mycket att vi glömde tända första ljuset. Men i dag så får vi ta igen det vi missade i går. Men innan vi kunde njuta av ljuset behövde vi få lite annan gjort. Min dotter som börjat måla ett skåp som ska stå i tv-rummet förhandlade sig till att få baka. Och då fick jag dden stora äran att ta hand om penseln. Men jag är inte ledsen för det. För vad hittar jag i kylen.... Fudge...
 
Givetvis kommer den sparas till jul, men en lite smakbit lyckades jag få.
Och jag kan bara konstatera - GOTT -
 
Vi du också prova, här kommer receptet:
 
 

Matbloggstoppen