» Man tager vad man haver - Höstgryta
Den här tiden på året är grytornas och soppornas tid. Den höga och kyliga luften gör att man bara längtar efter något varm och mustigt. Rotsakerna är klara att skördas och jaktsesongen närmar sig sin cresendo så finns alla möjligheter att få till en god gryta.
I den här grytan kan man ha nästan vad som helst så variationen är oändlig. Det blir mycket mat så bjud in många vänner eller frys in.
Nu ska jag visa dagens version, rykande varm...


500g nötkött grytbitar
3 palsternackor
3 stora morötter ( Jag har odlat morötter i blandade färger, de blev inte så stora så jag tar desto fler)
1/2 purjolök2 äpplen
1 burk hela champinjoner
1 paprika
15 körsbärstomater
1 burk creme fraich
2 dl matlagningsgrädde
1 dl hoisinsås
1 buljongtärning
Peppar och dragon
Bryn köttet i smör, lägg i buljongtärningen häll på ca 4 dl vatten. Låt puttrar under lock på medel värme i 15 min.
Skala och skär palsernacka, morötter, äpple, purjolök, champinjoner i tärningar. Häll allt i grytan tillsammans med en halv burk creme fraich. Låt puttra i 20 minuter.
Tärna paprikan, och häll i den och övriga ingredienser i grytan. Kryddan med peppar och 1/2 msk dragon.
Smaka av, krydda lite till med salt, peppar, dragon eller hoisinsås om så önskas.
Servera med bulgur, sallad och nybakat bröd
Trackback