» Göteborgare

Arbetsveckan är över för denna gång, men tanken på badkar tycks ha fastnat. Jag pressenterade tanken lite snyggt för min man i tron om att han skulle få ett mindre frispel.. Men märkligt nog tyckte han idén var rätt ok och var till och med villig att ta en tur till tvättstugan och kolla var vi var tvugna att bila upp för avlopp. Allt detta låter säker positivt i mångas öron men jag får lite kalla kårar. Dealen brukar vara - ju bättre idé - ju större nej från min man -
Så medan jag klurar på var/vad som felar, passar jag på att baka. Den här gången provar jag att baka Göteborgare. Alltid lika kul att prova något nytt och gillar man mazariner så gillar man dessa...
 
 
 

Recept

Ugnstemperatur 200°C, varmluft 175°C

Ca 24 st
Ingredienser
75 g smör eller margarin
2 msk socker
½ ägg
ca 2 dl vetemjöl
Garnering: mandelkant
200 g mandelmassa
1 äggvita
Fyllning: mazarinmassa
100 g mandelmassa
50g smör eller margarin
1 ägg
Garnering:
Hallonsylt eller röd vinbärsgelé
¾ dl florsocker
2-3 tsk vatten
75 g blockchoklad

Gör så här;
1. Blanda matfett, socker, ägg och nästan allt mjöl i en matberedare eller på ett bakbord.
2. Låt degen vila i kylskåpet, ca 30minuter.
3. Riv mandelmassan till kanten och blanda med äggvita till en slät smet.
4. Riv mandelmassa till fyllning, rör matfettet smidigt och blanda med mandelmassa och det uppvispade ägget, lite i taget.
5. Kavla ut mördegen.
6. Använd ett kakmått, ca 8-9 cm i diameter och ta ut 12 st runda kakor som du lägger på bakplåtspapper.
7. Bred ut fyllningen på kakorna men lämna tomt ute på kanterna.
8. Spritsa mandelmassesmet som en kant runt kakorna. Använd en tyll om du vill ha mönster, tex stjärn- eller korgtyll.
9. Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.
10. Bred lite sylt eller gelé på mazarinmassan i mitten.
11. Glasera med florsocker utrört i lite vatten.
12. Dela kakorna i halvmånar.
13. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Doppa sedan den raka kanten på kakorna i chokladen och låt stelna.

 

 

 

» Chefen sätter griller i huvudet

I bland på lunchen brukar jag gå ut och gå. För några dagar sedan var jag och min chef ute och gick.
Samtalet under promenaden blev hur man får vardagen att fungera med fibromyalgi. Mitt största problem är att få tillräckligt med sömn. Och eftersom både jag och min chef är lösningsorienterade så kastades massor av tänkbara lösningar fram på problemet. Bland annat att faktiskt inte sova utan ta tex ett varmt bad. Nu har inte vi ett badkar och inget badrum stort nog att sätta in ett. Men efter att ha vänt och viridit på problemet så kom jag på: Tvättstugan... Den står på tur att bli renoverad och där rymms ett badkar... hmmm.. hur har andra gjort?....
 
Men en tendens att spåra iväg lite, men varför traditionellt badkar kan man inte ha en trätunna?
Det här var väldigt snyggt ialla fall, men kanske lite svårt att sträcka ut sig och slapna av..
Källare - ja
badkar - ja
snyggt - ja
Min stil - nej
 
Mmmm... det här är jag, bara att lägga till en lite kitschig kristallkrona.
Och tänk vad lite renovering det kräver :)

» Vårtecken

Planen för eftermiddagen var handla - tvätta - städa - diska - plocka bort den tillfälliga fotostudion osv. Men jag struntade i allt. För under lunchpromenaden upptäckte jag att det var vår i luften. Så när jag kom hem byttes klackkängorna mot tennisskor, och ljudboken åkte in i öronen. Sen var det bara ut genom dörren igen. Inget absolut inget annat är så upppiggande som en promenad när det är vår i luften och man måste passa på för vi kan nog vänta oss några bakslag vädret. Men belöningen efter promenaden blev ett vårtecken i trädgården...
 
 

» Babyfotograf

Ja och så kom dom idag, familjen med små-kottarna. Min dotters rum var riggat med lampor och kamerastativ. Men mina farhågor besannades, att ta kort inomhus i februari utan komplett fotostudio är rena vansinnet. Och att jag har total avsaknad av fotoutblidning gör ju inte saken bättre. Men, men trycka på knappen kan både jag och dotter så några bilder blev godkända. Och en runda genom photoshop gjorde sitt till.  Så med livilig fantasi så kan jag nu lägga till barnfotograf i CV:t  ;-) 
 
Det här är min egen favorit, en juvlig liten varelse denna mini-kotte.
 

» Passionsfruktstartelett och fikagäster ?

Att bjuda småbarnsförälddrar på fika kan vara vanskligt. Planen för idag var att roa oss med lite fotograferinga av de två minsta kottarna. Vilket jag sett framemot för det är inte så ofta vi träffar dessa kottar. Men en kotte mår inte riktigt bra så nu får vi se, kanske senare i dag kanske i morgon. I viket fall som helst så har jag bakat en kaka som står och väntar och kommer inte dom så kan jag säkert muta någon annan att provsmaka (nytt recept igen)..
 

Jag gjorde inte tartelett utan en vanlig paj efter som orginalreceptet är i gram så skriver jag till höger vilken mängs jag använde.
Ingredienser

Sockerdeg, ger 9 tarteletter
180 g florsocker                               3 dl florsocker
315 g vetemjöl                                 5 dl vetemjöl
1 krm salt                                       1 krm salt
1,5 tsk vaniljsocker                          1,5 tsk vaniljsocket                 
150 g smör + smör till formarna         150 g smör 
1,5 ägg                                            1,5 ägg


Passionsfruktskräm, räcker till 3 tarteletter

2,5 dl mjölk                                     2,5 mjölk
0,5 vaniljstång                                  0,5 vaniljstång
70 g äggulor                                     3 st ägg
20 g maizena                                   3 msk maizena
                                                       3/4 dl socker
5 passionsfrukter                              4 passionsfrukter
0,5 citron                                         0,5 citron


Topping
passionsfrukter, hallon, jordgubbar, physalis 

Gör så här

1. Sockerdeg
Blanda florsocker, mjöl, salt och 1 tsk vaniljsocker i matberedare. Tillsätt kallt smör, uppskuret i små kuber. Mixa (använd pulsknappen) tills smöret blivit till små klumpar i ärtstorlek.

2. Tillsätt ägg, mixa minimalt, stäng av så fort degen går ihop. Forma en rund jämn degklump, plasta, vila i kyl 30 minuter.

3. Smörj tartelettformar med lite smör. Baka ut pajerna: kavla tunt, nagga ordentligt och förgrädda skalen övertäckta med aluminiumfolie i 12-14 minuter i 200 grader.

4. Avlägsna tartelettskalen ur formarna direkt när de kommit ut ur ugnen, använd en liten tandpetare för att lossa kanterna om de är svåra att få loss.

5. Passionsfruktskräm
Koka upp mjölk och en halv urskrapad vaniljstång med frön.

6. Blanda äggulor, socker och maizena separat i en skål. 

7. Vispa ner i mjölken, värm försiktigt tills krämen tjocknar. Sila. Ytplasta och kyl. 

8. Smaka av med passerade passionsfrukter (eller passionsfruktsjuice) och pressad citron.

9. Fyll tre avsvalnade formar med passionsfruktskräm. Dekorera med bär

 


» Inget speciellt

För tillfället har jag absolut inget speciellt på G eller att berätta. Jag kan givetvis ha en lång monolog om gårdagens mys fika min min vän och en av kottarna men det har jag berättat om massor av gånger och den här gången var precis lika trevlig aom alltid. Eller så kan  jag berätta om att jag ska ställa upp ssom baby-fotograf i helgen men skulle tro att det blir roligare att berätta om efteråt.... Så idag bjuder jag bara på en bild från möbelmässan.
 
Gillar verkligen kontrasterna i den här möbleringen. Och ser ni bordet ovanför soffan? Det som ser ut som staplad ved?

» Så trött så jag bakar

Åhh vilken dag... Ingen sömn, så jag dök upp på jobbet mer som död än levande. 3 koppar kaffe och några dagdrömmar om kyrkbänkar av trä senare började jag känna mig som människa igen. Dags för möte men först - systemstrul - ytterligare ett möte, sen lite lunch för att komma tillbaka och mötas av ännu värre systemfel. Tur att solen skiner, tänk er, idag sken verkligen solen. Hem och tvätta bilen - men jag borde tvätta kläder - fast helst vill jag sy ytterligare ett litet hårband. Men jag har inget vitt band. Fortfarande as trött men för att inte förstöra nattsömnen måste jag vara vaken till kl 20. Med andra ord jag måste hålla mig fullt sysselsatt i ett antal timmar.... Mmmm, baka...... Det finns inget som alltid tar mer tid än planerat och samtidigt håller en vaken och sysselsatt som bakning. Sagt och gjort, fram med bunkar och ingredienser... Testa ett nytt recept på citronkaka  och så klassikern Brownies... 
 
 
Efter denna insats i köket, är det dags att ta tag i morogndagens arbete.
Jobba nu = sovmorgon och jobba hemifrån i morgon... vackert :)
 
Ha en fin kväll....
 

» Ett nytt litet liv

I dag för en vecka sedan föddes ytterigare en kotte. En knubbig, mörkhårig liten tös som snarkar förnöjt när vi fick äran att träffa henne för första gången idag. Presenten till nytillskottet var trollet som tillverkades tidigare i veckan och storasystern fick ett troll, fast i lite mindre modell (ilket inte var någon hit). Sånt tur var så fanns det även godis i påsen, så jag blir nog förlåten en vacker dag. (Vad tänkte jag på, ett svart långhårigt troll till en tre-årig tös som älskar rosa, Jag är inte direkt pedagogisk... :) ) 
Medan vi satt där och beundrade det lilla livet och lyssnade på storasysters berättelser om hur mamma har duschat. Uttrycke mamman en önskan om att få tag på små hårband till den lilla. Inget jag hade för avsikt att göra något åt just då. Men när jag kom hem och regnet fortfarande öste ner och det var OS på tv så letade jag fram lite trikåtyg...
 
Hittills har jag gjort 3 men kan gissa att det blir fler...
 
Kanske inte nått för en 3-årig tjej-tjej. Men den var kul att göra
Påminner kanske lite om Gremlins... lite vatten och den klonar sig..

» Inte en gång till....

Men ingen med den här bloggen var att den skulle handla om möbler, bara möbler. Men det denderar att bli någon form av dagbok, som för det mesta handlar om möbler men även om livet realiteter.
 
Och i dag blir det i högsta grad livets realiteter, för nu fick jag besked om en familjemedlem igen... Cancer... 
Det är sjätte gången på 8 år som telefonen ringer och någon säger att en person som står mig nära har cancer, 2 gånger slutade det inte lyckligt. När det gäller den här personen blåstes faran över vid jul, vi trodde att cancern hon fick i sommras var borta, att cellgifterna gjort sitt. Det var en allvarlig form av cancer men allt gick så bra. Tumören krymte, metastaserna kapslades in och operationen ställdes in, Och vi andades ut. Men nu ringde telefon, pappa på tråden, cancern är tillbaka, aggressivt, strålning, cellgifter..... Jag vill egentligen bara skrika - Inte igen - men det hjälper inte, jag kan inte trolla bort cancern, jag kan inte ens ta bort pappas smärta över att ännu en han älskar är sjuk. Jag kan bara säga: jag finns här om du behöver mig, för att ha cancer måste vara ett helvete men att, som pappa,stå vid sidan och inget kunna göra är helvetet x2. Han har gjort det en gång tidigare och då gick det inte vägen. Den här gången håller vi tummaran att läkarna vinner kriget ock pappa och hans kärlek får många år tillsammans. Men, fan, vad livet gör ont ibland...
 
 

» Alla hjärtans dag

Nu trodde ni nog att ni skulle få se något nyskapande och kreaktivt men tji. Jag har, i många år, försökt göra något speciell för denna dag men jag tycker allt faller platt.
Tittar man på utbudet i affärerna är det ungefär lika tråkigt, hjärtan, rosor och krimskrams i rosa eller rött. Och jag kan tyvärr inte säga att jag uppskattar att få en röd kopp med hjärta med en rosa nalle ner körd i och som håller någon skylt med "jag älskar dig". För mig är kvalitetstid tillsammans betydligt viktigare.
Så mitt tips för dagen, ta en fika och en promenad med någon du tycker om :)
 
 

» Vi tar en paus

Den här veckan har min tös sportlov. Och med tanke på hur hösten och vinter har tett sig, har min dotter haft det tufft och det på grund av mig. Så nu bestämde jag mig för att ge lite och ha lite mor och dotter tid. sagt och gjort, i söndags bokade jag ett dygn på spa för oss båda. Så nu är vi här på Bokenäs spa, inget jobb, inga Udda möblerna inte ens skissblocket fick följa med. Fokus ligger på relax, gym, bubbelpool och god kar. Kan väl ärligt erkänna att inget av det är min starka sida, eller ja möjligen gymmet då. Men alla hämningar har kastats över bord för en stund och jag bubblar i poolen med liv och lust.

Det var inte igår jag såg solen eller västkusten...


Ett ord: relax..

» Mer troll på loftet än vanligt...


Eller kanske inte på loftet... Det är något märkligt med rosa svans som gömmer sig bakom gardinen....
Och där har vi en glimt av något mystiskt igen....
 
Skojade bara, det är mitt senaste något udda projekt. Jag såg något liknande när jag var på mässa i Stockholm och blev så sjukt sugen att göra något anpassat för barn. Och så här blev det.... Måste säga att jag är väldigt osäker på hur ett barn skulle mot ta en så här sak. Men den är iallafall funktionell, hjul och en svans som draghandtag, det man i möbelvärlden kalla dold förvaring och givetvis kan man sitta på den.
 
 
 

» Fågelkvitter och fler kottar

2 saker jag tar med mig från idag... Det är första gången i år som jag hört ett intensivt fågelkvitter, vår på G möjligen? Och det andra är att ytterligare en liten kotte har kommit till världen. Även den här gången blev det en liten tös. Så nu finns det 5 kottar att lära hyss och fula ovanor. Och jag måste ju också säga ett stort grattis till de nyblivna föräldrarna och den stolta storasystern.
 
Gårdagens sömnad fick ett abrupt stopp, tråden tog slut, så nu står gungstolen på hold tills jag köpt ny tråd.
Men det gav mig en ursäkt att dra i väg till en kompis som jag gilla mycket men sällan träffar. Och påbörja ett nytt projekt som har surrat i huvudet en tid.
Men det var inte mitt kommande projekt jag tänkte visa idag, utan en glimt från min väns hem.
Hon har en inredningsstil som inte alls är vanlig i dag, men absolut inte mindre vackert. Henne hem går i tegel, mörkt trä, hampa rep och det mörka afrika och här och var bryts de mörka mustiga tonerna med något vit/ljust. 
Allt det här ger en varm ombonad och lite mystisk känsla. Det senaste tillskottet i hennes hem är en lastpall.
Ja,- been there, done that - tänker du säkert, men inte då. Jag har sätt hur många sätt som helst att använda en pall men det här var helt nytt.... och jag måste säga att jag tycker att den är väldigt effektfull mot den djupt mörkbruna väggen.
 
 
 

» Shadows

Kan konstatera att i dag är det en andeles vanlig grå dag i feberuari. Men det gör inte så mycket för jag tänker dra mig tillbaka till symaskinen och börja sy på delarna till gungstolen. För helt plötslig föll bitarna på platts så att säga. Och tur är väl det för de senast tre fyra nätterna har jag oc min hjärna varit helt i otak. Men jag vill sova eller möjligen fundera över mönstret till gungstolen. Så har min hjärna tvingat mig att sova i någon form av stackatto-rytm. Där jag hela tiden blivit väckt av bilder på små färgglada troll med stor mun och svans man kan använda som draghandtag och bord gjorda av körsbärsträ. Dessa tankar gör att jag skulle vilja rusa ner i snicken och köra igång innan tanken försvinner men nu har jag lovat mig själv - en sak i taget - och gungstolen står först i kö.... men regler är väl till för att brytas, eller :)
 
 
Tulpaner med skuggeffekt..
 

» Sthlm furniture fair

Denna dagen har tillbringats på möbelmässa. Tänka er en hel dag på en mässa full av möbler, massor av inspiration och nya tankar. Medan jag smälter alla intryck så ska ni få se några av dom saker som fastnade på bild.
 
Koppar, guld och mässing  tillsammans med diamantformen har klivit in även i kontorsvärlden, spännande..
 
Kunde konstatera att det inte bara är jag som har hela huvudet fullt av lappteknik. Det här är precis min stil.
 
Nej det är inte trä men jag gillade stilen.
 
Det här är bara för min dotter, rosa, mjukt, fluffigt och otroligt feminint.
Det här är något som verkar vara på fram march. 80-tals pasteller och fluff.
 
Och för de minsta, den är ju bara för söt :)
 
Ha en fin kväll....
 
 

» Hitta tonen

Jag hittar inte tonen, och nu menar jag inte någon musikaliskton utan färgtonen. Den amerikanskagunstolen som stått till sig sedan i höstas ska få en makeover. I huvudet har jag en bild/en känsla av någon form av lappteknik som jag vill återge. Men icke, två vändor har jag varit iväg och köpt tyg med det vill sig inte, jag kan inte återskapa känslan. Något frustrerad hoppas jag på att morgondagens besök på Stockholm Furniture & Light Fair ska ge den rätta inspirationen.
 
Projektkaos ala Design MM&N 

» Lunchlåda

I helgen blev det storkok eller rättare sagt extra mycket av sån som klara sig själv i ugnen en stund. Receptet är nytt för oss och visade sig vara riktigt gott och väldigt enkelt att göra. Att det dessutom innehåller det mesta i näringsväg är ju inget minus. Så dagen lunchlåda blev det Grönsakskyckling i ugn.
 
 
 
 
Recept på Grönsakskyckling i ugn:
 
 

» Söndagsfika

I eftermiddag kommer några vänner över på fika, så förmiddagen har jag enat åt att fix fika. Tänkte bjuda på en paj som jag gort i alla möjliga olika varianter. I bland efter årstid, ibland efter färgtema. Men det bästa av allt är att den är väldigt lätt att göra. Den här gång blev den smaksatt med en annan vän i åtanke. En vän som gillar surt och syrligt.
 
 
 
 
Recept:
 
Pajskal:
3 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
150g smör (rumsvarmt)
 
Kräm:
1,5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche (den här gången bytte jag creme fraichen mot Kesella Citrus)
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Valfria frukter och bär
1-1,5 dl marmelad (aprekos eller apelsin)
 
Beskrivning:
 
Pajskal:
Blanda samman alla ingredienser till en deg och tryck ut i en pajform.
Grädda pajskalet i 175 grader 20-25 min
Låt svalna
 
Kräm:
Häll samman alla ingredienser och vispa till en fast smet.
Fyll pajskalet med smeten.
Dekorera med frukt.
 
Smält marmeladen i micron eller i en kastrull, blir den för fast späd med lite vatten. 
Pensla frukten med marmeladen.
 
 
 
 

Matbloggstoppen