» Blinka lilla stjärna

Tre intensiva veckor, fyllda med sågspån och slipdamm. Men nu börjar saker falla på plats. Tak, tapeter och el är på plats. Möblerna börjar hamna på sina platser igen. Fast att slå ihop två rum drar med sig lite andra småsaker. Tex har jag nu tre fönster i samma rum i stället för två.
 
 
Och eftersom jag är en sån där som vill ha lika, så drabbades jag av ett smärre bryt när adventsljusstakarna kom fram. Det fanns inte 2 lika som passade i rummet. Lite googlande senare hittade jag precis vad jag ville ha. Och var finns dom då (till vettigt pris) jo, Ullared. Suck, inte mitt favorit tillhåll direkt. Men lyckas be en vän som skulle dit att köpa med till mig. Torsdag kom och mina adventsljustakar skulle inhandlas - slut -. Dags att tänka om, så idag har jag och min man gått igenom varenda tänkbar affär i jakt på "den där" adventsljusstaken, hittade inget... (och blev tvungen att muta min man med kaffe ddå då) Till sist ville även min man handla ett par saker. Ja ja, jag tar väl en tur in på den sista inredningsbutiken själv då.. Och där står 2 st adventsljusstakar, precis dom jag vill ha. Dom tar vi. Nej svara kassörskan dom är traskia och ska gå i retur. Driver hon med mig!!! Men efter lite förhandlingar fick jag köpa båda med 30% rabatt.
 
Lycka ler mot mig :)
 
 
 

» Ostkaka

på grund av vårt något sneda och vida hus går ytterligare en dag till att sätta innertak. Så tidsplanen har spruckigt med 1 dag men med lite tur kan jobbar vi kapp det på slutet. Samtidigt är jag inte helt besviken, för när pojkarna jobbar med taket så jobbar jag och dotter i köket. Så ytterligare två saker till julbordet blev klara i dag.
 
Min dotter har förförsta gången bakat ett riktigt familjerecept, speckochen (vill du veta vad det är följ länken)
Jag å andra sidan egnade mig åt något som många anser vara en klassiker på julbordet, den smålänska ostkakan.
Ostkaka är inte så svårt att göra det tar bara tid eftersom mjölken ska stå och dra och sedan ska den gräddas i 1 timme.
 
Oskakssmeten står och gosar till sig. I bakgrunden skymtar mindotter som bakar speckochen.
Receptet kommer från från en gammal utgåva av Vår kokbok
Härligt gyllenbruna ostkakor.
 
 

» Starta julen

I dag gick startskottet för julen iallafall för oss.
Medan min man och dotterns pojkvän roat sig med att spika innertak, har jag och dotter egnat oss åt lite kvalitetstid tillsammans. Först en långpromenad i skogen, å tro det eller ej men solen sken faktiskt idag. Sedan var dags för stök i köket. Och på agendan idag stod det - köttbullar - . Massor med köttbullar, kryddade med jul. 
 
 
Jag har inget bra recept, men kan förklara lite hur jag gör.
 
Blanda ströbröd, matlagningsgrädde och kryddor till en lagom fast smet.
Kryddor: Salt, grovmalen pepparmix, ingefära. En dutt av  kanel, malen nejlika och dragon.
Blanda i köttfärsen. Jag föredrar blandfärs med 70% nötfärs och 30% fläskfärs.
 
Sedan sätter jag en stor gryta halvfull med vatten på spisen. Vatten kryddar jag med köttbuljong, och lite av kryddorna ovan och låter vattnet koka.
När vattnet har kokat upp. Rullar jag köttbullar och kokar dom tills dom flyter upp till ytan. Då flyttas dom till stekpannan för att brynas i smör till dom är gyllenbruna.
 
Nu stinker jag av matos men är mycket nöjd. Första rätten av många till julbordet är klar :)
 
 
 
 

» Mössor på kottarna

Trots renoveringskaos och tajt tidschema både hemma och på jobbet måste man lämna lite utrymmen för nära och kära. Så härom dagen kom kottarna och kottarnas mamma på en stunds mysfika. 
Älsta flickan var väl den som var mest angelägen om besöket eftersom jag lovat henne en mössa. En speciell mössa, lite för stor, med tofs och knappar. Men i rättvisansnamn han jag fixa mössor till dom arndra två också, så lyckan var total...
 
Och vissa kottar gillar fika mer än andra ;)

» Tisdag - vilken soppa

Spackla, måla, slipa, såga är vad som står högst på prioriteringslistan.
Men där emellan måste det fixas lite mat. För inget pyssel i köket idag betyder ingen lunch i morgon.
Som vanligt blev det lite "tager vad man haver" så i morgon serveras det soppa på palsternacka, gul paprika, purjolök toppat med bacon.
 
 
Recept:
 
1 stor palsternacka
1/2 paprika
5 cm purjolök
3 skivor bacon
2 msk mjölk eller matlagningsgrädde
örtsalt
vitpeppar
 
Skär palsternacka i små bitar och koka i ca 4 dl vatten tills den blir mjuk.
Strimla paprika och purjolök, bryn på svag värme.
Häll mjölken i den kokande palsternacka
Mixa palsternackans koket till en slät soppa och krydda med örtsalt och vitpeppar efte behag.
Häll paprikan och purjolöken i soppan.
Tärna baconen i små tärningar och bryn.
 
Häll baconen över soppan precis innan servering.
 

» Väggen brinner lika bra som nått annat..

Oj, vilken helg....
I fredags gick det undan. Först en intensiv dag på jobbet sen snabbt hem och grabba övernattningsväska. Mindre än 15 minuter senare satt jag och min man i bilen igen på väg till pappa. Vilket är en 30 mil lång biltur.
Upp i ottan på lördag, kaffe-kaffe-kaffe och sedan packa flyttbussen för en 36 mil lång tur tillbaka men den här gången med vägen via pappas nya bostad. 
I och med detta är nerräkningen påbörjad. Efter att min pappa har förlorat 2 kvinnor till cancern under loppet av 7,5 år så ska han äntligen flytta "hem". 
Nu höjer ni nog på ögonbrynen, hem? Ja, efter att ha faft pappa först 17 mil bort och sedan 30 så att ha honom 50 min bort är helt underbart :)
 
Nog om det, helgen är ju inte slut för det har blivit lördags kväll....
Den sista dagen på helgen har vi tillbringat hemma. Det har inte blivit någon lugn dag direkt. Hela dagen har gått åt till vårt "lilla" projekt. Tidsplanen är tuff, till jul måste det vara klart men målet är 1:a advent. Så i jag har slipat spackel och min man har plockat ner den sista delen av väggen. Vilket inte var det lättaste eftersom den var 3 tum tjock och spåntad. Men till slut så...
 
Nu sitter vi här och njuter av en sprakande brasa helt bestående av rtester från väggen :)
 
 
 

» Renoveringsångest och nytänk

Några dagar har gått några dagar sedan vi bestämde att vi ska ta bort väggen mellan matrum och storarum. Som alltid jobbar vi på rätt bra och kommit en bra bit påväg med rivningen.
Efter jobbet tog jag vägen förbi den lokala färgaffären för att beställa tapeter. Eftersom jag fortfarande är väldigt förtjust i storarummets tapeter så har planen varit att fortsätta med dessa. Men till min stora besvikelse - båda har utgått -
Jag blev så lycklig när jag hittade denna ornamentstapet från MIDBEC, och efter mycket klippande lyckades jag få till mina "fond-hörn". Och nu är risken att jag måste tapetsera över dom...
 
 
Givetvis kommer ägaren av färgaffären ringa runt och försöka få fram tapeterna ändå. Men tänk om det inte går, vad gör jag då????
 
Letar nya tapeter för "fond-hörn" hos Midbec...
Helst vill jag ha vitt på vitt för att ha frihet att byta färg när jag känner för det, men jag är öppen för nya idéer.
 
Härliga grå toner,
Tegel och plankor är ur kollektionen Level, träden är från Silva
 
Ännu mer plankor från Midbec, den här gången ur kollektionen Wild garden
Fondtapeten finns i Rhinoceros
Och om vi fortsätter med tanken vitt i vitt så är den här tapeten härlig,
associationerna går till ihop knölade pappersbollar eller kanske snöbollar.
I vilket fall är den fin och finns i Kollektionen Silva.
 
Om ett par dagar får vi se om vi får tag i de tapeter vi redan har eller om vi måste tänka nytt.
Men efter det här känns det inte lika jobbigt att tänka om :)
 
 
 
 

» Å då har startskottet gått..

Ja, lite av tidsoptimister är vi nog eller så gillar vi bara att jobba under press eller som sista alternativ
- helt galna-
Vilket det nu är så är vårt hus under rekonstruktion, igen, och det måste vara funktionsklart till jul men helst till advent.
 
Under åren har vårt hus genomgått många förändringar.
Från 2 lägenheter, en 2:a och en 3:a
till enfamiljshus med 6 rum och kök
som snabbt blev 5 rum och kök
för att sedan få en tillbyggnad i 2 våningar som gav en större hall och ett allrum på 2:a våning o.s.v o.s.v
Och nu är det alltså dags att förvandla denna femrumskåk till en fyrumskåk.
 
Min motivering till detta beslut: Det blir så snyggt, lätt möblerat och vi kan duka långbord där alla får plats.
 
Min man (som inte har varit lika pigg på idén) gav med sig tillslut med motiveringen: Ja, det blir ju bättre cirkulation på värmen....
 
Ja trots våra olika infallsvinklar så kommer den här dörren snart vara ett minne blott..
 
 

» Cheesecake för många

Söndag kväll och jag ligger i soffan och klurar tillsammans med min man. Är det möjligt att  hinna riva en vägg för att få större vardagsrum innan jul?
Mmm... kanske, dra lite ny el, 35 m2 nytt innertak, måste rum 2 tapetseras om eller kan den detaljen vänta till efter jul? golvet vad gör vi med det? o.s.v.
Men det skulle ju bli sååå bra... tror jag :) Och det är ju långt till jul, eller?
 
Medan vi klurar vidare på om vi ska påbörja projektet eller ej så tänkte jag bjuda er på gårdagens cheesecake.
 
Fryst Cheesecake är perfekt när man har kalas för många. Smakerna kan man variera i en oändlighet och det bästa av allt man kan göra dom i förväg.
 
 
Grundrecept
  • 4 st ägggulor
  • 300 g philadephiaost
  • 2 dl socker
  • 4 dl grädde
  • 1.5 msk vaniljsocker
  1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
  2. Vispa äggulor, strösocker och poröst i en bunke.
  3. Rör ner philadephiaost.
  4. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten.
Cheesecake 1, Citron:
Grundrecept + blanda ner rivet skal från 2 citroner samt saften från 1 citron. 
Botten: Krossa 100 g biscuit, gärna någon sort med tex chokladbitar och tex nötter.
Smöra och bröda (med kakkrosset) en sockerkakasform.
Varva smeten med kaksmulorna.
Frys i minst 4 h.
Garnera med citronskivor, gulkiwi och citronmeliss.
 
Cheesecake 2, Jordgubb och passionsfrukt
Grundrecept + blanda ner 2 dl skurna jordgubbar och saften från 4 passionsfrukter.
Botten:
  • 150 g smält smör
  • 3 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 st ägg
  • 2 dl mjöl
  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Om inte varmluft används, höj till 200 grader.
  2. Smält smör och låt det svalna av. Blanda i kakao, vaniljsocker och socker. Tillsätt ett ägg i taget. Avsluta med mjölet.
  3. Smöra och bröa en form, gärna med löstagbar kant. Häll i kladdkakssmeten.
  4. Grädda din kladdkaka i nedre delen av ugnen i cirka 8-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha. Tiden kan variera mycket från ugn till ugn!
  5. Låt botten svalna.
  6. Hällcheesecakesmeten över botten, frys i minst 4h.
  7. Garnera med innehållet av 2 passionsfrukter.
Cheesecake 3, Vanilj-choklad
Grundrecept + blanda ner innehållet av en vaniljstång + ett paket krossad Nobless
Botten:
  • 10 st digestivekex
  • 100 g smör, smält
  1. Botten
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smula sönder kexen.
  3. Blanda med det smälta smöret.
  4. Tryck ut blandningen i en pajform med löstagbar botten.
  5. Grädda bottnen i ugn 5-10 minuter.
  6. Låt botten svalna
  7. Hällcheesecakesmeten över botten, frys i minst 4h.
  8. Garnera med smält choklad.
 

» Välkommen till bords

Idag ska vi ha kalas för min man som nydligen fyllt jämt. Vi blir rätt många på kalaset och kottarna så klart, så sittande bord är inte att tänka på. 
Menyn för dagen smörgåstårta och frozen cheesecake till kaffet och allt kommer serveras på papperstalrikar. För vem vill diska.
Men det behöver ju inte betyda att man vill att de inbjudna ska känna sig välkomna. Lite piff på borden, tänt i kaminen och ett varmt välkomnande borde ta udden av papptalrikar.
 
Att kunna fixa lite trevligt på bordet behöver inte innebära en tur till inredningsbutiken. Jag valde att använda säsongsbetonat från matvaruaffären. 6 st Ingrid-Marie äpplen, 2 krukor murgröna och lite mossa från skogen.
Mossan formade jag till små bollar och stoppade i vvärmeljusstakar av klarglas.Det lilla hjärtat... ja vänder man på det upptäcker man en siffrar mellan 1-4. Jag återanvände adventsljusstakens dekroation...
Äpplen är lätta att gröpa ur till valfri storlek på ljus. Och när kalaset är slut hänger jag ut äpplena till fåglarna.
Murgrönan står sig på vätskan i äpplet.
 
Med smörgåstårta med skaldjur  på menyn kommer det gå åt mycket dricka.
Vatten serverar jag i flaskor. Och för att det ska kännas inbjudande pillar jag ner lite smaksättare i flaskorna.
 
Flaska 1 mandarin och citronmeliss. Flaska 2 citron och gurka.
 
Nu är det bara att dra på finstrassen och välkomna gästerna.

» Stickat igen...

Det har väl inte undgått någon att jag för stunden är nästan besatt av att sticka. 
Men jag inte själv om det, tittar man sig omkring så ser man att det är stickat som gäller. Både vad det gäller kläder (kan ju bero på att det är vinter) men också inom heminredning.
Så vill du inte sitta i soffan framför brasan och mysa med din stickning.... 
 
....kan du alltid ta genvägen - shoppa - . Det finns hur mycket stickat som helst i butikerna just nu.
Några tips: en stickad korg från Rusta, Kudde från H&M eller varför inte lycka till det med förra årets favorit, stickadd inredning från Odd Molly
 
 

» Fynd..

..Jodå, även om jag inte handlar så himla mycket så gjorde jag några fynd under besöket i Stockholm.
Under första shoppingturen var tonåringarna ute på egenhand och jag och min man gjorde en lov in på Claes Ohlsson och gissa vad jag snubblade över. Ett par betongljusstakar som jag kännde att jag bara måste ha. Lite tråkigt var dock att vi efter detta fynd valde att ta en långpromenad ut på Skeppsholmen i stället för att fortsätta shoppa. Och betongljusstaker i en påse och 1,5 h promenad ingen bra kombination om inte absolut gillar känslan av bortdomnade blodlösa fingrar. Men Skeppsholmen är så vacker så den kan var värd lite obehag :)
Ett annat lite mer komlicerat fynd är 4 nya te/varm choklad-koppar. Att införskaffa koppar kräver en hel del testande. Min dotter gick med liv och lust in för att finna rätt muggar/koppar. Min man som är härdad vid det här laget slog sig lungt ner på en bänk och väntade.
Dotterns pojkvän (som för första gången såg denna sida av familjen) tittade först storögt för att sedan övergå till att på ett mycket underhållande sätt häckla våra försök att hitta den perfekta muggen....
 
 
(kopparna kommer från Indiska och ljusstakarna från Claes Ohlsson)

» Oktoberlov

Den här veckan har dotter höstlov och vi passade på att ta ledigt från allt och dra till Stockholm. Ett par dagar bara med familjen (dit räknas nu också min dotters pojkvän) bara strosa runt, njuta av vädret och de vackar omgivningar, timmar ner kurad i en fåtölj på ett mysigt fik... 
 
Eller vad sa jag nu, var det någon som trodde på det där? 
Jo då en långpromenad ut på Skeppsholmen och en avslappnad fika med min man medan ungarna var på bio blev det allt, men resten av tiden....
Fika med farmor - shoppa - fika hos en av kusinerna - shoppa - aqueria - wasa - hovstallarna - shoppa lite mer - trycka ner lite mat för att sedan sova...
För vad tror ni när man är i Sockholm med en tonårsdotter vars garderob alltid ekar tom..
Och eftersom även pojkvännen behövde påfyllning så blev det ett antal timmar på stan och Barkarby. Men jag klagar inte, jag har haft alla möjligheter att spana in roliga detaljer både här och där så mitt lystmäte är stillat. Men det bäst av allt lite kvalititstid med familjen...
 
Men jag måsta bara tillägga... ser ni kranen som ser ut som en snigel.... gillar :)

Matbloggstoppen