» Äppelbröd

Äpplen är något jag har i massor, och då menar jag verkligen massor. Ett par hundra kilo är väl det vanliga. Så varje år försöker jag gör klura ut vad jag ska gör med dom. Äppel-, mos, kräm, paj, sylt, saft, bullar, bröd...
I dag plockade jag fram mitt favirit recept på bröd och la till ett par äpplen...
 
 
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
10 dl ljust lantmjöl
5 dl mörkt lantmjöl (gärna med surdeg)
2 äpplen
Sesamfrön
 
Skala och hacka äpplnena i små bitar (går också bra att riva dom på ett rivjärn)
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med lite av vätskan. Blanda i resten av spadet tillsamans med sirap och salt.
Häll ner äpplena. Och tillsätt mjölet och arbeta degen blank och smidig. 
Låt degen jäsa i 30minuter.
 
Limpor
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela degen i 2 jämnstora bitar. Knåda och forma till limpor. Skär några snitt i varje. Pensla med vatten och strö över sesamfrö. Låt limporna jäsa i ytterligare 10 minuter. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
 
Frallor
Sätt ugnen på 275 grader.
Dela degen i ca 20 jämnstora bitar. Forma till bollar och platta sedan till dom. Skär några snitt i varje fralla.
Låt frallorna jäsa i ytterligare 10 minuter. Grädda sedan mitt i ugnen i 3-5 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
 



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo