» Dammsugare och bondkakor

I dag är det julmarknad här i byn och dagen till ära ligger snön vit på taken. Men innan det är dags att gå till marknaden blir det lite hemma fix och så tänkte jag dela med mig av några av recepten från går dagens bakning.
 
Som varje år har vi till jul ett godisbord med alla tänkbart gott. och som ni kan se är det en bit kvar innan vi är klara.
Min dotter brukar vara riktigt duktig på att hitta riktigt bra och goda recept längre ner hittar ni hennes recept på bondkakor.
Och inlägget avslutas med mitt recept på städning av frysen. (det brukar bli burkar kvar i frysen med en eller två kakor av olika sorter. Dessa är perfekta att använda när man gör dammsugare)
 
 
 
BONDKAKOR
 
 

400 g margarin 
60 ml sirap, mörk 
3 dl strösocker 
1 msk vaniljsocker 
150 g sötmandel 
10 dl vetemjöl 
3 tsk bakpulver 

Gör så här

1. Rör margarinet mjukt tillsammans med vaniljsocker, socker och sirap. Skålla, skala och hacka mandeln grovt och rör ner den. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

2. Arbeta snabbt ihop degen och forma till en stor rulle, ca 10 cm i diameter. Svep in rullen i plast och lägg den i kylskåp i 1 timme.

3. Värm ugnen till 150° och klä två plåtar med bakplåtspapper. Skär rullen i 3-4 mm skivor. Lägg skivorna på plåtarna med lite plats emellan, eftersom de flyter ut lite. Grädda kakorna i 15-20 minuter eller tills de är lätt gyllenbruna. Låt kakorna svalna på plåten några minuter innan de flyttas över till ett galler, där de får svalna helt.

 

 

DAMMSUGARE

 


100 g smör, rumstempererat 
100 g florsocker 
1 tsk vaniljsocker 
2 msk kakao 
3 dl kaksmulor 
Arraksarom 
Romarom 


Till montering
Marsipan 
Choklad 

Gör så här

1. Dammsugare
Blanda ihop allt utom aromerna med vinginsatsen i en hushållsassistent.

2. Tillsätt aromer tills det att du tycker det smakar gott!
3.  Fyll smeten i en spritspåse med tyll (storlek 11). Spritsa ut smeten i långa rör på en plåt och frys in.

4. Kavla ut marsipan i stora ark till 2 mm tjocklek. Skär till marsipanen så att den får helt raka kanter. Lägg ett rör ungefär 1,5 cm in på marsipanen. Pensla tunt med äggvita runt röret så att marsipanen fäster. Skär ett rakt snitt så att det överlappar så lite marsipan som möjligt.
5. Skär till dammsugare som är 3 cm långa.
6. Doppa båda ändarna i smält choklad.

 

 




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo